MILYEN TÍPUSÚ MULTIFOKÁLIS LENCSÉRE VAN SZÜKSÉGEM?

Gyakran felmerül a kérdés: mennyibe kerül egy multifokális lencsével ellátott szemüveg?

Nos erre nehéz választ adni, több ok miatt is. De próbáljuk meg.

Legfontosabb kérdés hasonló, mint egy autó, egy számítógép illetve minden olyan termék esetén, ami nem csak egy célra használható.

Milyen helyzetben, milyen munkára szeretnénk használni?

A multifokális lencsék alapvetően 3 fő távolságra használhatóak, de el kell különíteni egymástól az egyes típusokat, hiszen kinek ez, kinek az a fontos.

Leginkább úgy lehet különbséget tenni, hogy kiderítjük a szemüvegviselő napi fő tevékenységeit, ezért különböző kérdéseket teszünk fel.

Mi az Ön munkája? Ha az Ön munkája X, akkor hogyan képzeljük el ezt a munkát? Mik azok a távolságok, amelyekre tekint a munkája során? Nehéz erre így válaszolni, ezért az életből merítünk néhány esetet.

A szemüvegvásárló munkája: tanárnő.

A tanítók-tanárok elsősorban távolra néznek, hiszen a tanulóknak magyaráznak, ugyanakkor olvasni is szeretnének könyvet, dolgozatot. Emellett az elektronikus naplóba be kell vezetni a jegyeket, tehát számítógépet is használnak. Azaz egy tanár részére egy általános multifokális lencsét javasolnék, a lehető legszélesebb hasznos résszel. A legoptimálisabb megoldás a Varilux 1+1 akció lenne, első pár lencsének egy általános multifokális lencsével, második pár lencsének pedig munkaszemüveggel.

Így a számítógép előtt használhatja a monitorhoz széles lencsét, a nap többi részében, illetve rövid ideig tartó számítógépes munkához pedig a klasszikus lencsét javasoljuk. Érdemes a klasszikus lencsét fényre sötétedő kivitelben választani, így amikor a gyerekekkel kint van az udvaron, teljeskörű napvédelmet is biztosít a szemüveg.

A tanárnő több távolságra is igényli az éleslátást

A szemüvegvásárló munkája: banki ügyintéző

A banki ügyintézők helyzete az egyik legkülönlegesebb, szemüveg szempontjából. Ők olvasnak, monitorra tekintenek, az ügyfél pedig nehezen meghatározható távolságra található: bizonyos fiókokban az asztal túloldalán, bizonyos fiókokban kicsit messzebb, 110 cm-re. Egy ilyen vásárló esetében elsősorban a munkaprogresszív lencsét javasoljuk, azon belül is kétféle termék közül választhatunk: monitor+olvasótávolság, vagy távolra tekintés+monitor+olvasótávolság. Így a legfontosabb, a monitoron található információk veszteség nélkül jutnak el a munkatárshoz, és az ügyfélre felpillantva sem kell “zoomolni” a szemnek. Mivel egész nap monitor előtt ül az ügyintéző, mindenképp monitor szűrő réteggel látjuk el a lencséket. Ebben az esetben is választhatjuk a Varilux 1+1 akciót, hasonlóan a tanárnő példájához. Viszont ami miatt elsősorban a munkaprogresszív lencsét ajánljuk: a szélesebb olvasórész.

 

A szemüvegvásárló munkája: autóbusz vezető

Az autóvezetőknek megint más a fontos, itt elsősorban távolra kell tökéletesen látni, illetve a műszerfalat kell jól látni. Olvasni pedig értelemszerűen nem szoktak munka közben, de megálláskor ki kell tölteni a menetlevelet, vagy esetleg az autóvezető előveszi a térképet, és rápillantana. Az autóvezetők számára az Eyedrive lencséket javasoljuk, amelyek az éjszakai autóvezetés közben tapasztalható csillogásokat csökkentik, rendkívül széles távoli résszel rendelkeznek, és kellően széles műszerfaltávolságra kialakított olvasómezővel. Klasszikus olvasáshoz pedig egy szűkebb rész biztosítja a rövid ideig t
artó olvasást. Az autóvezetők egy klasszikus ellensége a napfény, ezért nekik az Xtractive kivitelt javasoljuk, amely a szélvédő mögött is besötétedik. A szemüveg alkalmas általános hétköznapi viseletre is, azonban az olvasórész lényegesen keskenyebb, mint a klasszikus multifokális lencse.

Amint láthatja, csak ez a három foglalkozás eltérő lencsetípusokat kíván, és még mennyi foglalkozás létezik? ?

Kérjük annak érdekében, hogy a munkájához a lehető leginkább illeszkedő típust ki tudjuk választani, jelentkezzen be hozzánk szemvizsgálatra: